5 x glutenvrije recepten voor december

5 x glutenvrije recepten voor december

Even tussen jou en mij: ik vind december best een moeilijke periode in verband met mijn glutenvrije dieet. Het is een maand vol feest, gezellige uitjes én veel eetmomenten. Maar wat ga ik eten? Hoe voel ik me niet anders dan de rest en weet ik zeker dat alles veilig is? Om je te inspireren in deze eetmaand, heb ik vijf feestelijke recepten ontwikkeld. Zowel hartig als zoet, niet te ingewikkeld en met weinig ingrediënten. Geschikt voor Kerst, Oud & Nieuw en alles wat daar tussenin zit.

Met deze recepten zal je niet alleen jezelf verbazen (arretjescake, kaneelstengels, hoe lekker klinkt dat?) maar ook de mensen om je heen. Want glutenvrij eten hoeft niet ingewikkeld te zijn, of minder lekker. En al helemaal niet minder feestelijk. Schär hielp me een handje met het uitgebreide assortiment aan producten, een fijne basis voor mijn recepten. Geniet ervan!

glutenvrije arretjescake

Glutenvrije arretjescake met speculaas

Voor iedereen die al bekend is met arretjescake: deze variant met speculaasjes is nog lekkerder!

  1. Smelt de boter in een pannetje en hak ondertussen de koekjes niet al te fijn.
  2. Voeg de suiker en het cacaopoeder toe aan de gesmolten boter en laat kort staan.
  3. Doe een stuk bakpapier in een springvorm of cakeblik. Invetten kan ook, maar met bakpapier kun je de cake er makkelijker uithalen na het afkoelen.
  4. Doe het mengsel in de vorm en laat de arretjescake minstens een paar uur afkoelen in de koelkast.

Glutenvrije lange vingers gedipt in chocolade

Leuk om met kinderen te maken maar ook zéker geschikt voor volwassenen.

  • Een pak lange vingers van Schär
  • Ongeveer 25 gram chocolade naar keuze per lange vinger
  • Strooisel naar keuze – hagelslag is ook een goede optie. Ik gebruikte ruby chocolade, die is roze.
  1. Verwarm de chocolade au-bain-marie.
  2. Leg de lange vingers op een bakrek, als je dat niet hebt kan het ook op een bord of plank.
  3. Giet de chocolade over de lange vingers. Doe dat voor de helft, zodat ze nog makkelijk vast te pakken zijn.
  4. Versier met strooisel en laat een uurtje afkoelen in de koelkast.

glutenvrije kaneelstengels

Glutenvrije kaneelstengels

Let op: haal dit bladerdeeg 3 uur van tevoren al uit de vriezer

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de plak bladerdeeg in 14 repen en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Bestrijk de repen met wat melk.
  4. Meng het kaneel met de suiker en strooi over de repen bladerdeeg.
  5. Draai de oven terug op 180 graden en bak de kaneelstengels in 15 minuten knapperig!

Serranostengels met pesto

Lekker als hapje voor bij de borrel tijdens Kerst of Oud & Nieuw!

  • Een pakje Schär Grissini
  • Verse of kant-en-klare pesto
  • Serranoham of voor een vegetarisch alternatief: dunne plakjes kaas
  1. Dip de grissini in de pesto of besmeer ze ermee.
  2. Snijd de plakken serranoham doormidden in de lengte en wikkel om de grissini heen. Doordat er pesto aan zit, blijft de ham plakken!

Gerookte kipsalade

Geschikt voor op brood, een toastje of om gewoon zo te eten.

  • Een zure appel (ik gebruikte Granny Smith)
  • 125 gram gerookte kip
  • Een mandarijn
  • Een theelepel kerriepoeder
  • Twee eetlepels mayonaise
  • Twee eetlepels kwark of yoghurt
  • Peper en zout naar smaak
  • Ik at deze salade op de Mehrkornbrötchen van Schär
  • Optioneel: rozijnen of gedroogde cranberry’s
  1. Snijd de kip, appel en mandarijn in kleine stukjes en doe samen in een schaal.
  2. Maak een sausje van de mayonaise, kwark, kerriepoeder, peper en zout.
  3. Meng alles door elkaar en serveer op brood of toastjes!

Welke van de vijf recepten ga jij maken en voor welke gelegenheid?

Facebooktwitterpinterestlinkedin

3 thoughts on “5 x glutenvrije recepten voor december

  1. De gerookte kip salade! Voor bij de kerstlunch (en als het bevalt ook met oud en nieuw voor op toastjes:-)). Heb met Pasen je eiersalade gemaakt en die viel zeker goed in de smaak, daarom nu deze proberen.

  2. De salade is heerlijk! Ik heb er kleine blokjes kaas in gedaan ipv mandarijntjes, was lekker op brood en cracker! Ik ga deze salade zeker onthouden en volgend jaar misschien met mandarijntjes maken als voorgerecht voor de niet-vis eters.

  3. Hoi hoi, heeft er iemand toevallig een goed recept voor worstenbroodjes glutenvrij te maken, dat proberen we elk jaar maar we hebben nog géén lekker recept gevonden,het deeg brokkelt vaak en valt er vanaf helaas én daarbij erg droog om te eten 🙁 Wie tips heeft?

    Groetjes Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *